„Nu știu dacă voi fi președinte în 2014, dar viața mea nu depinde de asta”, mărturisea dl Crin Antonescu, prin octombrie.
Este bine pentru liderul PNL că nu face din succesul său la prezidențiale o chestiune de importanță vitală, fiindcă, dacă ar fi să ne luăm după RTV – postul unde dorințele PSD prind glas -, este scris în stele ca altcineva decât domnia sa să ocupe locul ce va fi lăsat liber de Traian Băsescu. Consultată precum oracolul, „astroloaga nemuritoare” Minerva era sigură că Victor Ponta, puternic susținut, va candida și va câștiga la Președinție, iar lui Crin Antonescu i se va întâmpla ceva prin mai, „probabil se va rupe USL”. E o astrogramă parcă întocmită după strategia PSD, care a devenit străvezie în privința reorientării spre un prezidențiabil propriu și abandonarea celui stabilit în comun acord cu PNL. Când hotărârea va deveni oficială, în mod firesc, USL va avea zilele numărate, dar s-ar putea să supraviețuiască lunii mai.
Făcând abstracție de horoscoape, la fel de exacte în privința învingătorilor ca și sondajele de casă, prima mare bătălie politică a anului 2014 se va da în interiorul USL, în jurul candidatului la Președinția României. Deși Crin Antonescu este încă personalitatea sprijinită formal de alianță, PSD se străduiește să-l impună, în conștiința publică, pe Victor Ponta drept cel mai tare candidat. Sondajele care, din două săptămâni, îl dau pe premier campion la încredere, popularitate și intențiile de vot reprezintă tot atâtea încercări de a inocula electoratului, cu pipeta, ideea că șeful guvernului este singurul câștigător posibil al scrutinului prezidențial.
Partid ambițios, PSD nu concepe să renunțe în favoarea aliatului, PNL, la Administrația Prezidențială, instituție care, chiar și după amendamentele aduse Constituției, dar neadoptate prin referendum, concentrează suficientă putere pentru a influența jocurile politice. Intenționând să guverneze și dincolo de 2016, PSD nu vrea încă o coabitare politică dificilă – iar Crin Antonescu s-a dovedit, în ultimul timp, critic și imprevizibil -, după cea contondentă cu Traian Băsescu. Preferă să riște integritatea USL și să guverneze în minoritate, convins că, după victoria la prezidențiale, își va reface alianța, iar liberalii perdanți nu vor avea de ales.
Planurile pesediste le-ar putea nărui însă chiar Victor Ponta, care, deși foarte tentat de funcția de șef de stat ce se pliază perfect pe ego-ul său, s-ar putea să nu fie prezidențiabilul mult iubit, oglindit în sondajele de partid. În ciuda panegiricului de pe televiziunile prietene, premierul este cel mai contestat și mai ridiculizat politician în stradă și pe rețelele de socializare, epuizându-și demult potențialul de creștere. Crin Antonescu, ale cărui voturi, fără ajutorul PSD, scad în primul tur, va rămâne, totuși, candidatul cu cele mai mari șanse în turul doi, dacă PD-L și Traian Băsescu nu desemnează o personalitate de anvergură care să șubrezească pozițiile liderilor useliști.
Acest candidat încă fără chip ar fi, după astrologii PSD, doamna Elena Udrea, iar, după acesta din urmă, șeful SRI George Maior, însă, după Traian Băsescu, nici unul, nici celălalt. Actualul președinte se gândea la un intelectual, amintindu-i, în context, pe domnii Teodor Baconschi și Cristian Preda, că „poate românii s-or fi săturat de un jucător”, ca domnia-sa. Cum însă un astfel de concurent, nevorbind pre limba maselor, nu are sorți de izbândă, iar dl Băsescu, detestând să piardă, este posibil să pregătească un epigon care să-i ia locul.
Numele lui va trebui făcut public până în primăvară, dacă nu vrea să rateze campania în care șefii USL au luat, deja, startul.